Μνήμη: Έλλη Παπά: 7 χρόνια από τον θάνατο της

 

Της Νάσιας Πρίφτη

 

«Γεννήθηκα στη Σμύρνη τις παραμονές της Kαταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο. H μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει, δήλωσε πως «δεν ήμουνα παιδί, ήμουνα άλλο πράμα» και με πέταξε.

Η Έλλη Παππά ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, κόρη του Ευάγγελου Παππά και της Μαριάνθης Παπαδοπούλου. Ήταν η σύντροφος του  Νίκου Μπελογιάννη έως και την εκτέλεση του. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920 και ήταν η μικρότερη από τα πέντε αδέλφια της, μεταξύ των οποίων ήταν η Διδώ Σωτηρίου. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένεια της στον Πειραιά.

H ίδια περιέγραφε τη ζωή της: «Γεννήθηκα στη Σμύρνη τις παραμονές της Kαταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο. H μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει, δήλωσε πως «δεν ήμουνα παιδί, ήμουνα άλλο πράμα» και με πέταξε.

Στη διάρκεια της Μεταξικής Δικτατορίας οργανώθηκε σε αντιδικτατορική ομάδα ενώ στη συνέχεια έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Ο οικογενειακός της περίγυρος και πιο συγκεκριμένα η μητέρα της και τα μεγαλύτερα αδέρφια της Γιώργος και Διδώ φέρνουν στην ζωή της το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η ίδια ακούγοντας τις συζητήσεις στο σπίτι, ταυτίζεται με την επανάσταση.

Η Έλλη Παππά και ο σύντροφος της Νίκος Μπελογιάννης.

Διέτρεξε όλο τον εμφύλιο, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε. Την ίδια περίοδο άρχισε η συνεργασία της με τον Νίκο Πλουμπίδη και από τον Ιούνιο του 1950 με τον Νίκο Μπελογιάννη που έγινε σύντροφός της.

Συνελήφθη για την κομμουνιστική της δράση τον Δεκέμβριο του 1950 μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη. Παρέμειναν σε απομόνωση έως την πρώτη δίκη τους, το Νοέμβρη του 1951. Στη φυλακή, τον Αύγουστο του 1951, γεννήθηκε ο γιος τους Νίκος. Ακολούθησε η δεύτερη δίκη, το Φλεβάρη του 1952. Μαζί με τον σύντροφό της, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Δεν εκτελέστηκε όπως ο Μπελογιάννης λόγω του γιού της που ήταν μόλις 7 μηνών.

Ο σύντροφός της, πριν οδηγηθεί για εκτέλεση, είχε περάσει από το κελί της για να τη δει από το παραθυράκι και να την αποχαιρετίσει. Τα τελευταία λόγια που της είχε πει ήταν:

«Εσύ πρέπει να ζήσεις για το παιδί μας και για την εκδίκηση…».

[pexyoutube pex_attr_src=»https://www.youtube.com/watch?v=iU_LOnpxgcs»][/pexyoutube]

 

Παρέμεινε στις φυλακές Αβέρωφ μέχρι και την αποφυλάκιση της την Πρωτοχρονιά του 1964. Το ίδιο διάστημα δέχτηκε την κομματική απομόνωση επειδή τάχθηκε υπέρ του Νίκου Πλουμπίδη, τον οποίο η ζαχαραδική ηγεσία τον συκοφαντούσε ως συνεργάτη της Ασφάλειας και των Αμερικανών,  ωστόσο το ηθικό- κομματικό- πολιτικό πρόβλημα «Ν. Πλουμπίδης» παραμένει ακόμα άλυτο.

Η ‘Έλλη Παππά εντάχθηκε στην ΕΔΑ, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε ύστερα από ενάμιση χρόνο τον Ιούλιο του 1968 λόγω σοβαρής ασθένειας. Η Σοβιετική Ένωση προσφέρεται να την φιλοξενήσει με τον γιο της. Η ίδια αρνείται, λόγος η διαφωνία με την εισβολή των Σοβιετικών τον Αύγουστο του 1968 στην Τσεχοσλοβακία. Στη μεταπολίτευση, προσπάθησε να επανασυνδεθεί με το ΚΚΕ, αλλά τελικά αποχώρησε γεγονός που το ήθελε και η ηγεσία κατά την ίδια.

Έκτοτε αφοσιώνεται στη δημοσιογραφία και στα δοκίμια- μελέτες που γράφει για «την κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις». Πίστεψε στο εγχείρημα του ενιαίου Συνασπισμού, αλλά ως το τέλος ασκούσε κριτική στο σταλινικό πνεύμα των κομματικών φορέων. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου») και «Μακιαβέλι ή Μαρξ», κυκλοφόρησαν το 2006. Πέθανε στις 27 Οκτωβρίου του 2009.

Δείτε ακόμα:

[pexyoutube pex_attr_src=»https://www.youtube.com/watch?v=F-FHLR4Kz3I»][/pexyoutube]

[pexyoutube pex_attr_src=»https://www.youtube.com/watch?v=DC5XUN3tyuE»][/pexyoutube]