57 χρόνια από τη γέννηση της Billie Holiday

 

“Τα δέντρα στον Νότο φέρουν ένα περίεργο φρούτο

Αίμα στα φύλλα και αίμα στη ρίζα

Μαύρα κορμιά να ταλαντεύονται στο Νότιο αεράκι

Ένα περίεργο φρούτο κρέμεται από τις λεύκες.”

 

Σαν σήμερα γεννήθηκε μία από τις πιο σημαντικές μορφές της τζαζ. H Eleanora Fagan, γνωστή στο ευρύ κοινό ως Billie Holiday (7 Απριλίου 1915 – 17 Ιουλίου 1959),  γεννήθηκε φτωχή και απεβίωσε φτωχή στα 44 χρόνια της. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της τζαζ, αλλά και της μπλουζ μουσικής σκηνής. Η βία και η κακομεταχείριση από τους συντρόφους της, καθώς και οι καταχρήσεις ναρκωτικών και αλκοόλ συντόμευσαν το τέλος της ζωής της.

 

Σε μια από τις κορυφαίες της στιγμές ανήκει και η ερμηνεία του “«Strange Fruit», ένα τραγούδι που στιγματίζει με τους στίχους το φαινόμενο του ρατσισμού απέναντι στους μαύρους στον αμερικανικό Νότο. Ένα ποίημα γραμμένο και μελοποιημένο από τον Abel Meeropol (10 Φεβρουαρίου 1903 – 30 Οκτωβρίου 1986, «…Έγραψα το «Strange Fruit» γιατί μισώ τα λιντσαρίσματα, μισώ την αδικία και μισώ τους ανθρώπους που την επιβάλουν»).

[pexyoutube pex_attr_src=»https://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs»][/pexyoutube]

Southern trees bear a strange fruit

Blood on the leaves and blood at the root

Black bodies swingin’ in the Southern breeze

Strange fruit hangin’ from the poplar trees

 

Pastoral scene of the gallant South

The bulgin’ eyes and the twisted mouth

Scent of magnolias sweet and fresh

Then the sudden smell of burnin’ flesh

 

Here is a fruit for the crows to pluck

For the rain to gather, for the wind to suck

For the sun to rot, for the tree to drop

Η εν λόγω φωτογραφία είναι του Lawrence Beitler και τραβήχτηκε στις 7 Αυγούστου του 1930 στο Μάριον της Ιντιάνα. Οι δύο κρεμασμένοι άνδρες είναι ο Thomas Shipp και ο Abram Smith . Αυτή ήταν και η αφορμή για τον Abel Meeropol να γράψει το "Strange Fruit".
Η εν λόγω φωτογραφία είναι του Lawrence Beitler και τραβήχτηκε στις 7 Αυγούστου του 1930 στο Μάριον της Ιντιάνα. Οι δύο κρεμασμένοι άνδρες είναι ο Thomas Shipp και ο Abram Smith . Αυτή ήταν και η αφορμή για τον Abel Meeropol να γράψει το «Strange Fruit».