Οι «Εμμονές» του Πέτρου Κοτζαμπάση

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Στέκι Kardelen στην Ξάνθη το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαρτίου, ο Πέτρος Κοτζαμπάσης παρουσίασε την πρώτη του δημοσιευμένη καλλιτεχνική δημιουργία, ένα λεύκωμα ασπρόμαυρων φωτογραφιών με τίτλο «Εμμονές». Ο καλλιτέχνης μίλησε στο Κόκκινο και τον ανταποκριτή Δημήτρη Πολυχρόνη για το έργο του, τις πηγές της έμπνευσης του και τα όνειρα του για το μέλλον.

Ο Πέτρος Κοτζαμπάσης ξεκίνησε από την ηλικία των 18 ετών την περιπλάνηση του για την αναζήτηση καλλιτεχνικών φωτογραφιών, κάνοντας μια δεκάχρονη διακοπή. Η επιστροφή του στην αναζήτηση έγινε με την είσοδο των ψηφιακών μηχανών και αφορμή αποτέλεσε ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη «Αλλά με τις ξόβεργες μπορεί να πιάνεις πουλιά, δεν πιάνεις ποτέ το κελαηδητό τους. Χρειάζεται η άλλη βέργα, της μαγείας, και ποιος μπορεί να την κατασκευάσει αν δεν του ‘χει από μιας αρχής δοθεί;». Έτσι και η περιπλάνηση μεταμορφώθηκε σε αναζήτηση για το κελαηδητό μέσα στη ζωή.

Ο καλλιτέχνης ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «καλλιτεχνική» καθώς όπως εξηγεί αποτελεί πλεονασμό ανάλογο με το να πει κάποιος «καλλιτεχνική ποίηση» ενώ ανέφερε ότι βλέπει τη φωτογραφία ως μέσο έκφρασης και όχι ως εικονοποίηση της πραγματικότητας. Προσπαθεί μέσα από τη φωτογραφία να μεταφέρει την ένταση που ένιωσε ο ίδιος αντικρίζοντας ένα κομμάτι της πραγματικότητας με σκοπό να δώσει ερεθίσματα στο θεατή να δει πράγματα ανάλογα με την προσωπικότητα, τα διαβάσματα και τα ακούσματα.

Ο ίδιος εμπνέεται από τις καθημερινές συνήθειες και ασχολίες, στον τόπο που ζει και κινείται, με ανθρώπους που συναναστρέφεται σε μια πραγματικότητα έτσι όπως την βλέπει ο ίδιος. Παράλληλα δίνει έμφαση στην προσωπική ματιά του ίδιου του φωτογράφου, κάνοντας μια φωτογραφία και πιο ενδιαφέρουσα. Η πραγματικότητα μετατρέπεται σε σχήματα, γραμμές και όγκους και δένουν με αυτό που έχει μέσα του σε λανθάνουσα μορφή και την κατάλληλη στιγμή απαθανατίζονται. Το ψηφιδωτό μιας τέτοιας φωτογραφίας εξηγεί ότι χτίζεται σαν μικρές τελείες που έρχονται και δένουν μεταξύ τους όπως οι γεωπίνακες των περιοδικών.

Τα όνειρα του για το μέλλον είναι να συνεχίσει να ασχολείται και να έχει τη δυνατότητα μέχρι μεγάλη ηλικία να το καταφέρνει και να έχει έμπνευση που είναι και η κινητήριος δύναμη για την απαθανάτιση όλων αυτών των προσωπικών του βιωμάτων.

Πηγή: Στο Κόκκινο